Ipacs Szabó Borászat

Kézműves borászat Villányból

SHARE

SHARE

A máriagyűdi zarándokhelytől nem messze, a Villányi-hegység déli lankáján  terül el az Ipacs Szabó birtok, ahol minden munkát kézzel, személyesen végez Ipacs Szabó István, aki a karmesteri pálcát cserélte le a szőlőtermesztés és borkészítés kedvéért.  „A birtok fekvése tökéletes, magasan a meredek hegyoldalon, fölötte erdő terül el. Éjjel leereszkedik a hűvös szellő és felszárítja a szőlő lombját, emiatt csak csekély növényvédelemre van szükség. A borok intenzív gyümölcsös jegyeit is a nyári hűvös éjjeleknek köszönhetem. Ez a környék Magyarország legkiegyenlítettebb hőmérsékletű területe.”

A borkészítésben egy másfajta, belső figyelmet követek, nem iskolát. Alkalmazom a bioművelés, vagy a biodinamikus termesztés elmeit is, a lényeg, hogy a szőlő azt kapja, ami jó neki. A lehető legtermészetesebb egységet szeretném megvalósítani szőlő és ember között. A legegyszerűbb borkészítésre törekszem, ahol a tudás, tudatosság mellett ösztönösség kell.”

A tudatosság része az is, hogy két szőlőfajtát telepítettek, kezdetben cabernet franc-t, majd a kékfrankost. „A Franc az elegáns, nemesi vérvonal, a Kékfrankos igazi Pannon fajta, megzabolázhatatlan egyéniség.”

Az üzletünkben elérhető termékek:

Nászút helyett

Villányi Franc

2020-ban a 12 legjobb Franc között szerepelt.

„Az intenzív illat után az érett, húsos gyümölcsök (fekete bogyósok, meggy) élettel teli savakkal gurulnak a kortyba, a hordófűszerek (kapucsínó, grillázs) édes érzete pedig az érett, szinte bársonyos tanninokkal nyúlik hosszan a lecsengésbe.”

Kézzel szedett, válogatott, 17 napig héjon tartott, Kossuth préssel préselt színbor. 17 hónapig érlelve, szivattyúzás nélkül palackozva.

Évjárat: 2020

Alkohol: 14 %

4900
Inni jó

Kékfrankos (62%) és Cabernet franc (38%) házasítás

Kézzel szedett, válogatott, 15 (Kékfrankos) és 19 ( Cabernet franc) napig héjon tartott, Kossuth préssel külön préselt,  14 hónapig érlelve, szivattyúzás nélkül palackozva.

Évjárat: 2021

Alkohol: 13,5 %

3700
Ég és föld között

2019-es szuper prémium Villányi Franc

„Illatában a sötét gyümölcsök érettsége mellett a josta, áfonya, aszalt vörösáfonya, aszalt meggy jóleső fanyarsága adja az optimista felütést, majd jönnek a „kötelező” hordó-fűszerek: kakaó, kávé, csipetnyi szecsuáni borssal, szerecsendióval. Élettel teli savak tartják hosszan az édes, hűsítően ánizsos, hosszú lecsengést.”

Kézzel szedett, válogatott, zúzás nélkül, egészben bekádazott, 20 napig héjon tartott színbor 19 hónapig érlelve, derítés nélkül letöltve, szivattyúzás nélkül palackozva.

Évjárat: 2019

Alkohol: 14,5 %

9900
Időtlen

Vegyes fajták együtt szüretelve

Egyszerre szüreteltem le a teljesen vegyes fajtákat, lábbal tapostam ki a szőlőt, majd fakádban áztattam és kezdtem meg az erjesztést. A must végül amfórába került, amelyben kénszalag égett (már a rómaiak is használtak ként a bor készítésénél). A bor kerámiapalackba került, hogy külsejében is megidézze az időtlenséget.

Az eredmény nem fehér, nem rozé, nem vörös. BOR.

Évjárat: 2022

Alkohol: 13,5 %

9900

További Termelők

3 gondolat a következőről: „Ipacs Szabó Borászat

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

    1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

  2. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Hozzászólások lezárva.